Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

PIJ WODĘ.... BĘDZIESZ ZDROWY

PIJ WODĘ.... BĘDZIESZ ZDROWY

02 sierpień 2016

Porada dietetyka

PIJ WODĘ.... BĘDZIESZ ZDROWY
PIJ WODĘ… będziesz zdrowy!

Woda stanowi od 50 do 70% masy ciała człowieka. Należy do niezbędnych składników pokarmowych i jest odpowiedzialna za prawidłowy transport składniki pożywienia do komórek ustrojowych i narządów, a równocześnie przyczynia się do detoksykacji organizmu. Ponadto woda zapewnienia prawidłowy przebieg procesu termoregulacji oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej ustroju. Bez jej obecności nie mogą zachodzić w organizmie człowieka żadne procesy metaboliczne.
 
Niedostateczne spożycie wody w stosunku do zapotrzebowania może przyczynić się do spadku wydolności fizycznej oraz tempa przemiany materii, a także negatywnie wpłynąć na funkcje poznawcze i nastrój. 
Straty wody w organizmie człowieka mają charakter ciągły. Utrata wody następuje głównie przez nerki, a także poza nerkowo m.in. z potem oraz przez drogi oddechowe. 
 
Woda dostarczana organizmowi pochodzi przede wszystkim z wody oksydacyjnej, powstającej na drodze przemian składników odżywczych, oraz wody dostarczanej organizmowi wraz z całodzienną racją pokarmową. Głównym źródłem wody pochodzącej z diety są napoje. Całkowita ilość wody w dostarczanym pożywieniu kształtuje się na poziomie 500-900 ml na dobę. Woda powstająca w organizmie człowieka w wyniku przemian metabolicznych dostarcza organizmowi dziennie około 200-300 ml.
W praktyce żywieniowej można wykorzystać informację, że podaż wody pitnej powinna wynosić ok. 1 ml na 1 kcal zapotrzebowania energetycznego. 
 
W celu prawidłowego nawodnienia organizmu głównym płynem w programie żywieniowym powinna być niegazowana woda mineralna. Z kolei płyny przeciwwskazane w profilaktyce nawodnienia to m.in. napoje zawierające kofeinę, napoje gazowane, napoje energetyzujące oraz napoje zawierające alkohol.

KORZYŚCI Z PRAWIDŁOWEJ PODAŻY WODY

Odpowiednie spożycie wody zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, a w szczególności funkcjonowanie nerek, co sprawia, iż proces detoksykacji polegający na usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu jest bardziej efektywny. Ponadto wykazano korzystny wpływ właściwej podaży wody w zmniejszeniu zachorowalności na raka pęcherza moczowego. Zaobserwowano również, że odpowiednie spożycie wody może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych lub też zapobiec ich ponownemu powstawaniu u osób wcześniej cierpiących na tą przypadłość.
 
Prawidłowa podaż wody zapewnia optymalne funkcjonowanie układu pokarmowego. W licznych badaniach wykazano obniżenie zachorowalności na raka jelita grubego oraz częstości występowania polipów jelita grubego w związku z prawidłową podażą wody z całodzienną racją pokarmową. 
 
Odnotowano także, iż spożycie powyżej 5 szklanek wody dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe. 
 
Okazuje się, że odpowiednie spożycie wody może mieć również pozytywne znaczenie w redukcji dolegliwości związanych z migreną
 
Wykazano także, że prawidłowa podaż wody utrzymuje właściwe napięcie skóry.
 
Ponadto badania udowadniają, iż prosta interwencja żywieniowa związana z normalizacją podaży wody lub zastąpienie wszystkich spożywanych napojów wodą jest skuteczną metodą w prewencji nadwagi i otyłości, a także w redukcji tkanki tłuszczowej w ciele.
 
   dr Estera Nowacka-Polaczyk
Specjalista ds. żywienia człowieka