PIJ WODĘ… będziesz zdrowy!
Woda stanowi od 50 do 70% masy ciała człowieka. Należy do niezbędnych składników pokarmowych i jest odpowiedzialna za prawidłowy transport składniki pożywienia do komórek ustrojowych i narządów, a równocześnie przyczynia się do detoksykacji organizmu. Ponadto woda zapewnienia prawidłowy przebieg procesu termoregulacji oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej ustroju. Bez jej obecności nie mogą zachodzić w organizmie człowieka żadne procesy metaboliczne.
Niedostateczne spożycie wody w stosunku do zapotrzebowania może przyczynić się do spadku wydolności fizycznej oraz tempa przemiany materii, a także negatywnie wpłynąć na funkcje poznawcze i nastrój.
Straty wody w organizmie człowieka mają charakter ciągły. Utrata wody następuje głównie przez nerki, a także poza nerkowo m.in. z potem oraz przez drogi oddechowe.
Woda dostarczana organizmowi pochodzi przede wszystkim z wody oksydacyjnej, powstającej na drodze przemian składników odżywczych, oraz wody dostarczanej organizmowi wraz z całodzienną racją pokarmową. Głównym źródłem wody pochodzącej z diety są napoje. Całkowita ilość wody w dostarczanym pożywieniu kształtuje się na poziomie 500-900 ml na dobę. Woda powstająca w organizmie człowieka w wyniku przemian metabolicznych dostarcza organizmowi dziennie około 200-300 ml.
W praktyce żywieniowej można wykorzystać informację, że podaż wody pitnej powinna wynosić ok. 1 ml na 1 kcal zapotrzebowania energetycznego.
W celu prawidłowego nawodnienia organizmu głównym płynem w programie żywieniowym powinna być niegazowana woda mineralna. Z kolei płyny przeciwwskazane w profilaktyce nawodnienia to m.in. napoje zawierające kofeinę, napoje gazowane, napoje energetyzujące oraz napoje zawierające alkohol.
KORZYŚCI Z PRAWIDŁOWEJ PODAŻY WODY
Odpowiednie spożycie wody zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, a w szczególności funkcjonowanie nerek, co sprawia, iż proces detoksykacji polegający na usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii z organizmu jest bardziej efektywny. Ponadto wykazano korzystny wpływ właściwej podaży wody w zmniejszeniu zachorowalności na raka pęcherza moczowego. Zaobserwowano również, że odpowiednie spożycie wody może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych lub też zapobiec ich ponownemu powstawaniu u osób wcześniej cierpiących na tą przypadłość.
Prawidłowa podaż wody zapewnia optymalne funkcjonowanie układu pokarmowego. W licznych badaniach wykazano obniżenie zachorowalności na raka jelita grubego oraz częstości występowania polipów jelita grubego w związku z prawidłową podażą wody z całodzienną racją pokarmową.
Odnotowano także, iż spożycie powyżej 5 szklanek wody dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe.
Okazuje się, że odpowiednie spożycie wody może mieć również pozytywne znaczenie w redukcji dolegliwości związanych z migreną.
Wykazano także, że prawidłowa podaż wody utrzymuje właściwe napięcie skóry.
Ponadto badania udowadniają, iż prosta interwencja żywieniowa związana z normalizacją podaży wody lub zastąpienie wszystkich spożywanych napojów wodą jest skuteczną metodą w prewencji nadwagi i otyłości, a także w redukcji tkanki tłuszczowej w ciele.
dr Estera Nowacka-Polaczyk
Specjalista ds. żywienia człowieka