ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE

opublikowano 29 sierpień 2016

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE
ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE
 
Wydatek energetyczny powinien pokrywać się z pobraniem energii z przeciętną całodzienną racją pokarmową. Bilans energetyczny umożliwia kontrolę stopnia pokrycia zapotrzebowania energetycznego.
Jednakże ogólna podaż energii nie jest determinującym wskaźnikiem w utrzymaniu/dążeniu do optymalnej masy ciała i dobrego stanu zdrowia. Ważniejszym determinantem jest struktura racji pokarmowej, tj. procentowa struktura podaży pomiędzy węglowodanami, tłuszczami i białkami, która powinna kształtować się w granicach, odpowiednio, 50-60, 15-30 oraz 10-35% ogólnej podaży energii.
 
Jednym z podstawowych mierników prawidłowo skomponowanego programu żywieniowego, w tym bilansu energetycznego jest kontrola masy ciała, uwzględniająca kompleksową analizę składu ciała (m.in. beztłuszczowa masa ciała, tłuszczowa masa ciała, nawodnienie).
 
O zachowaniu równowagi energetycznej organizmu świadczy brak zmian w masie oraz składzie ciała. Niedostateczna podaż energii w stosunku do wydatku energetycznego organizmu, utrzymująca się przez dłuższy czas, powoduje powstanie ujemnego bilansu energetycznego, a w konsekwencji spadek masy ciała. Z kolei przyrost masy ciała świadczyć może o dodatnim bilansie energetycznym, czyli o przewadze podaży energii w stosunku do zapotrzebowania energetycznego. Jednakże w praktyce żywieniowej często obserwowane są wyjątki od powyższej reguły.
 
Dr Estera Nowacka-Polaczyk
Specjalista ds. żywienia człowieka



Bezpieczny hotel