CHWAST JADALNY

CHWAST JADALNY

opublikowano 08 kwiecień 2016

Żywienie

CHWAST JADALNY
Wraz z nadejściem wiosny pojawiły się pierwsze świeże zioła…
 
…POKRZYWA ZWYCZAJNA…
 
Leczy i wspomaga w leczeniu:
- anemia z niedoboru żelaza i witaminy C;
- zmęczenia wiosennego, poprawia przemianę materii;
- schorzenia prostaty;
- nowotworów (szczególnie raka sutka, węzłów chłonnych i białaczkę).
 
Pokrzywa zawiera flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne, witaminy A, B2, C, E, K, sole mineralne, w tym wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i krzem, śluzy, enzymy i hormony roślinne.
 
Przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają wydzielanie trzustki, zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego, hamują łagodne biegunki, obniżają nieznacznie poziom cukru we krwi. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych ciałek krwi. Jest to lek czyszczący krew.
 
Pokrzywa w kuchni…
 
ZUPA Z POKRZYWY
 
SKŁADNIKI:
2 duże garście młodych pokrzyw (wierzchołki)
2-3 ziemniaki
1 cebula
kawałek pora (ok. 3cm)
¼ selera
1 pietruszka
1 marchewka
łyżka masła
3 szt. ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżek jogurtu
1 łyżka masła
jajka na twardo do podania
 
WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym porem. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (ok. 1,5 l). Dodać przyprawy i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wrzucić posiekane pokrzywy i gotować jeszcze 5 minut. Zaprawić jogurtem, wyjąć listek laurowy i ziele angielskie, zmiksować na krem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
 
OMLET Z POKRZYWĄ
 
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 garść młodych pokrzyw (wierzchołki)
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła
- sól do smaku.
 
WYKONANIE:
Z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Szczypiorek i pokrzywę opłukać, osuszyć i posiekać, połączyć z ciastem. Pomidor sparzyć, obrać skórkę, pokroić w cienkie plastry. Masło rozgrzać na patelni, wyłożyć ciasto, na wierzchu położyć pomidory. Smażyć ok. 5 minut, odwrócić. Smażyć jeszcze 3 minuty.



Bezpieczny hotel