Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

CHWAST JADALNY

CHWAST JADALNY

08 kwiecień 2016

Żywienie

CHWAST JADALNY
Wraz z nadejściem wiosny pojawiły się pierwsze świeże zioła…
 
…POKRZYWA ZWYCZAJNA…
 
Leczy i wspomaga w leczeniu:
- anemia z niedoboru żelaza i witaminy C;
- zmęczenia wiosennego, poprawia przemianę materii;
- schorzenia prostaty;
- nowotworów (szczególnie raka sutka, węzłów chłonnych i białaczkę).
 
Pokrzywa zawiera flawonoidy, karotenoidy, fitosterole, garbniki, chlorofil, kwasy organiczne, witaminy A, B2, C, E, K, sole mineralne, w tym wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i krzem, śluzy, enzymy i hormony roślinne.
 
Przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, zwiększają wydzielanie trzustki, zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego, hamują łagodne biegunki, obniżają nieznacznie poziom cukru we krwi. Pokrzywa zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych ciałek krwi. Jest to lek czyszczący krew.
 
Pokrzywa w kuchni…
 
ZUPA Z POKRZYWY
 
SKŁADNIKI:
2 duże garście młodych pokrzyw (wierzchołki)
2-3 ziemniaki
1 cebula
kawałek pora (ok. 3cm)
¼ selera
1 pietruszka
1 marchewka
łyżka masła
3 szt. ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżek jogurtu
1 łyżka masła
jajka na twardo do podania
 
WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym porem. Warzywa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą (ok. 1,5 l). Dodać przyprawy i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wrzucić posiekane pokrzywy i gotować jeszcze 5 minut. Zaprawić jogurtem, wyjąć listek laurowy i ziele angielskie, zmiksować na krem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
 
OMLET Z POKRZYWĄ
 
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 garść młodych pokrzyw (wierzchołki)
- 1 pomidor
- 1 łyżka masła
- sól do smaku.
 
WYKONANIE:
Z białek i szczypty soli ubić pianę, następnie dodać żółtka i mąkę i delikatnie wymieszać. Szczypiorek i pokrzywę opłukać, osuszyć i posiekać, połączyć z ciastem. Pomidor sparzyć, obrać skórkę, pokroić w cienkie plastry. Masło rozgrzać na patelni, wyłożyć ciasto, na wierzchu położyć pomidory. Smażyć ok. 5 minut, odwrócić. Smażyć jeszcze 3 minuty.