Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Przed rozpoczęciem korzystania z Naszej strony prosimy Państwa o dokonanie wyboru czy strona może korzystać z plików cookie lub innych technologii, takich jak sygnały nawigacyjne w sieci web, znaczniki pikseli i obiekty Flash („Pliki cookie”).

Są wymagane, aby umożliwić korzystanie z podstawowych funkcji witryny, takich jak zapewnienie bezpiecznego logowania lub zapamiętywanie, na jakim etapie rezerwacji jest użytkownik. Bez tych plików korzystanie z Naszej strony nie będzie możliwe.

Umożliwiają analizę korzystania z witryny przez użytkownika w celu oceny i poprawy jej wydajności dzięki zrozumieniu, jak korzystają z niej użytkownicy a także mają na celu dopasowanie i zapamiętanie preferencji użytkownika. Mogą one być również wykorzystywane do zapewnienia lepszej obsługi klienta na tej stronie. Na przykład: do zapamiętywania danych do logowania, zapisywania informacji o tym, co znajduje się w koszyku lub dostarczania informacji o sposobach korzystania z naszej strony, do zapisywania informacji o wybranym języku, regionie, rozmiarze czcionki, wyglądzie strony internetowej.

Te pliki cookie są wykorzystywane do wyświetlania reklam, które są bardziej dopasowane do użytkownika. Możemy dzielić się tymi informacjami z reklamodawcami lub wykorzystywać je w celu lepszego zrozumienia zainteresowań użytkownika. Reklamowe pliki cookie mogą być na przykład wykorzystywane do udostępniania danych reklamodawcom, tak aby reklamy, które widzi użytkownik były do niego bardziej dopasowane, aby mógł on udostępniać niektóre strony na portalach społecznościowych lub zamieszczać komentarze na naszej stronie.

Szczegółowa informacja na temat korzystania z plików cookie i związanych z nimi technologii znajduje się pod poniższym linkiem Polityce prywatności.

Dietetyka sportowa

WYKAZ PUBLIKACJI

PUBLIKACJE W CZASOPIŚMIE Z LISTY JOURNAL CITATION REPORTS

•            Leszczyńska T., Sikora E., Bieżanowska-Kopeć R., Pysz K., Nowacka E. Ocena prawidłowości bilansowania składu racji pokarmowych osób starszych zamieszkujących w wybranych domach pomocy społecznej oraz w zakładzie opiekuńczo-leczniczym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 2 (57), 140-154.

•            Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Kopeć A., Nowacka E., Bugaj B. Pokrycie zapotrzebowania na energię, podstawowe składniki odżywcze i witaminy przeciwutleniające przez pensjonariuszy wybranego domu pomocy społecznej oraz ocena wybranych parametrów antropometrycznych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 239-254.

•            Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 5-14.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Polaszczyk S., Pysz K. Total fats and fatty acids consumption by sportsmen practicing slalom canoe and sport-shooting. Science&Sports, 2013, 28, 41-50.

PUBLIKACJE Z LISTY MNiSzW (inne)

•            Nowacka E., Polaszczyk S., Kopeć A., Leszczyńska T., Morawska M., Pysz-Izdebska K. Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez sportowców trenujących strzelectwo sportowe i kajakarstwo slalomowe. Medycyna Sportowa, 2010, 2-3 (6), 26, 144-150.

•            Kopeć A., Nowacka E., Klaja A., Leszczyńska T. Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez sportowców trenujących piłkę nożną. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2013, 94 (1), 151-157.

•            Kopeć A., Nowacka E., Polaszczyk Sz. Ocena sposobu żywienia osób wyczynowo trenujących strzelectwo sportowe. Medycyna sportowa, 2013, 3(4), 29, 151-162.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Paul L., Błażusiak M. Interwencja żywieniowa i aktywność fizyczna w leczeniu nadwagi i otyłości. Medicina Sportiva Practica, 2015, 16 (2), 22-24.

PUBLIKACJE POZOSTAŁE (monograficzne)

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K., Polaszczyk S. Potrzeby energetyczne sportowców. Strzelectwo sportowe. Nowoczesne rozwiązania szkoleniowe. Zeszyt 8, Wrocław 2011, 31-34.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Cedro E., Kopeć A. Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia młodzieży trenującej pływanie. Materiały z Konferencji pt. „Rola dokonań młodych naukowców a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego”, 2011, 2, 71-74.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Kopeć A., Pysz-Izdebska K. Ocena pobrania przez kajakarzy slalomistów wybranych składników mineralnych, pochodzących z całodziennych racji pokarmowych, suplementów diety i środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Materiały z Konferencji Naukowej pt. „Żywność projektowana”, 2011, 3, 75-87.

•            Szyguła Z., Gawroński W., Nowacka E. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia w sporcie. W: Medycyna Sportowa (red. Jegier A., Nazar K., Dziak A.). Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2013, wyd.1.

•            Bugaj B., Kopeć A., Nowacka E., Leszczyńska T., Stanclik K., Kapusta-Duch J. Częstotliwość spożycia wybranych grup produktów spożywczych przez studentów niektórych krakowskich uczelni. Nauka o żywieniu człowieka. Osiągnięcia i wyzwania. Wydawnictwo SGGW, 2013, ISBN 978-83-7583546-5, 96-105.
 

UDZIAŁ W KONFERENCJACH NAUKOWYCH

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz K. Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez trenujących wyczynowo kajakarzy. Krajowa konferencja - VIII Krajowe Warsztaty Żywieniowe „Metody ankietowe w badaniach żywieniowych”, 2-4 września 2008 rok, Marózek k/Olsztynka, 52.

•            Leszczyńska T., Sikora E., Pysz K., Kopeć A., Nowacka E. Porównanie wyników zawartości wybranych składników odżywczych w racjach pokarmowych uzyskanych metodą analityczną i obliczeniową. Krajowa konferencja - VIII Krajowe Warsztaty Żywieniowe „Metody ankietowe w badaniach żywieniowych”, 2-4 września 2008 rok, Marózek k/Olsztynka, 43.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Pysz K., Połeć S. Ocena pokrycia zapotrzebowania na składniki mineralne przez pensjonariuszy wybranego domu pomocy społecznej. Krajowa konferencja - XIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ „Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku”, 21-22 maj 2009 rok, Gdynia, 41.

•            Pysz K., Leszczyńska T., Nowacka E., Pośpiech A. Ocena pokrycia zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki odżywcze przez pensjonariuszy wybranego domu pomocy społecznej. Krajowa konferencja - XIV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ „Jakość i bezpieczeństwo żywności - wyzwanie XXI wieku”, 21-22 maj 2009 rok, Gdynia, 40.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz K. Suplementacja diety kajakarzy górskich i jej udział w procentowym pokryciu zapotrzebowania na wybrane witaminy. Krajowa konferencja - IX Konferencja Naukowa PTTŻ z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność wzbogacana i nutraceutyki”, 18-19 czerwiec 2009 rok, Kraków, 104.

•            Morawska M., Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz K. Pokrycie składników mineralnych z racjami pokarmowymi przez osoby trenujące wyczynowo kajakarstwo górskie. Krajowa konferencja - IX Konferencja Naukowa PTTŻ z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność wzbogacana i nutraceutyki”, 18-19 czerwiec 2009 rok, Kraków, 103.

•            Pysz K., Leszczyńska T., Nowacka E., Kopeć A., Morawska M. Ocena potrzeb w zakresie suplementacji diety dzieci i młodzieży z wybranych domów dziecka oraz ośrodków szkolno-wychowawczych. Krajowa konferencja - IX Konferencja Naukowa PTTŻ z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność wzbogacana i nutraceutyki”, 18-19 czerwiec 2009 rok, Kraków, 105.

•            VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywienie - Ruch - Zdrowie”, 18-20 czerwiec 2009 rok, Poznań (Malta). Uczestnictwo - wolny słuchacz.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz K., Szczerba A. Ocena spożycia wybranych witamin przez trenujących wyczynowo kajakarzy górskich. VII Międzynarodowe Warsztaty Akademickie „Rolnictwo, Technika, Zdrowie i Życie”, 11-13 listopad 2009 rok, Ople - Głuchołazy, 58.

•            Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Kopeć A., Nowacka E. Ocena zawartości związków przeciwutleniających w racjach pokarmowych wychowanków wybranych domów dziecka oraz ośrodków szkolno-wychowawczych. VII Międzynarodowe Warsztaty Akademickie „Rolnictwo, Technika, Zdrowie i Życie”, 11-13 listopad 2009 rok, Ople - Głuchołazy, 58-59.

•            Konferencja Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego „Żywienie Ludzi Aktywnych. Korzyści dobrej diety, Korzyści Aktywnego Życia”, 5-6 grudzień 2009 rok, Warszawa (Centrum Olimpijskie PKOL). Uczestnictwo - wolny słuchacz.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K. Ocena pokrycia zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki odżywcze przez wyczynowo trenujących kajakarzy slalomowych. IV Ogólnopolska Konferencja Doktorantów „Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie”, 13 marzec 2010 rok, Kraków, 61.

•            Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Kopeć A., Nowacka E. Ocena zawartości wybranych zanieczyszczeń chemicznych w racjach pokarmowych wychowanków wybranych domów dziecka i ośrodków szkolno-wychowawczych. IV Ogólnopolska Konferencja Doktorantów „Wielokierunkowość badań w rolnictwie i leśnictwie”, 13 marzec 2010 rok, Kraków, 73.

•            Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Bieniek M.I., Nowacka E., Kopeć A. Ocena wartości energetycznej oraz zawartości podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych wychowanków wybranych domów dziecka i ośrodków szkolno-wychowawczych. XV Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ „Jakość i prozdrowotne cechy żywności”, 20-21 maj 2010 rok, Wrocław, 83.

•            Seminarium „Żywienie i suplementacja w sporcie”, 10 lipiec 2010 rok, Warszawa.

•            Nowacka E., Kopeć A., Morawska M., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K., Bieżanowska-Kopeć R. Ocena pokrycia zapotrzebowania na węglowodany, tłuszcze oraz białka przez sportowców uprawiających kajakarstwo slalomowe. IX Krajowe Warsztaty Żywieniowe „Niepożądane reakcje pokarmowe i zaburzenia odżywiania”, 1-3 września 2010 rok, Szczecin - Międzyzdroje, 15.

•            Nowacka E., Kopeć A., Szczerba A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K. Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia młodzieży uprawiającej wyczynowo kajakarstwo slalomowe. IX Krajowe Warsztaty Żywieniowe „Niepożądane reakcje pokarmowe i zaburzenia odżywiania”, 1-3 września 2010 rok, Szczecin - Międzyzdroje, 16.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K. Antropometryczna ocena wybranych parametrów stanu odżywienia młodzieży uprawiającej kajakarstwo slalomowe. I Krajowa Konferencja Naukowa „Rola żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym”, 23-24 wrzesień 2010 rok, Biała Podlaska, 27.

•            Pysz-Izdebska K., Leszczyńska T., Nowacka E., Kopeć A. Spożycie witamin z grupy B przez pensjonariuszy wybranych domów pomocy społecznej. I Krajowa Konferencja Naukowa „Rola żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym”, 23-24 wrzesień 2010 rok, Biała Podlaska, 29.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K. Wybrane zachowania żywieniowe sportowców uprawiających wyczynowo kajakarstwo slalomowe. IV Konferencja Naukowa „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”, 3-5 listopada 2010 rok, Rogów, 53.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Wilk T., Kopeć A., Pysz-Izdebska K. Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia sportowców uprawiających kulturystykę. V Ogólnopolska Konferencja Doktorantów „Wielokierunkowość Badań w Rolnictwie i Leśnictwie”, 12 marzec 2011, Kraków, 59.

•            I Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Suplementy diety – korzyści i zagrożenia”, 2 kwiecień 2011, Kraków.

•            Nowacka E., Kopeć A., Leszczyńska T., Pysz-Izdebska K. Oszacowanie spożycia tłuszczów ogółem oraz kwasów tłuszczowych przez sportowców uprawiających wyczynowo kajakarstwo slalomowe. Ogólnopolska Konferencja „Profilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia”, 15 kwiecień 2011, Warszawa, 21.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Cedro E., Kopeć A. Ocena wybranych parametrów stanu odżywienia młodzieży trenującej pływanie. Konferencja „Rola dokonań młodych naukowców a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego – Sport i turystyka a dzisiejsze społeczeństwo”, 11 czerwiec 2011 rok, Kraków, 2, 71-74.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Cedro E., Kopeć A. Możliwości wykorzystania badań naukowych w praktyce. Konferencja „Rola dokonań młodych naukowców a możliwości osiągnięcia sukcesu naukowego i zawodowego”, 11 czerwiec 2011 rok, Kraków, 1, 20.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Kopeć A., Pysz-Izdebska K. Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez kajakarzy slalomistów, pochodzących z całodziennych racji pokarmowych, suplementów diety i środków  specjalnego przeznaczenia żywieniowego. X Konferencja Naukowa PTTŻ z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność projektowana”, 22-23 wrzesień 2011 rok, Kraków, 132.

•            Kopeć A., Polaszczyk S., Nowacka E., Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Piątkowska E. Ocena pokrycia zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze przez osoby trenujące wyczynowo strzelectwo sportowe. X Konferencja Naukowa PTTŻ z cyklu „Żywność XXI wieku. Żywność projektowana”, 22-23 wrzesień 2011 rok, Kraków, 133.

•            II Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Otyłość problemem interdyscyplinarnym”, 15 październik 2011 rok, Kraków.

•            III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Problemy żywieniowe dzieci – spojrzenie lekarza i dietetyka”, 24 marzec 2012 rok, Kraków.

•            Nowacka E., Leszczyńska T., Kopeć A. Assessment of intake of B-group vitamins by the members of the polish team in canoe slalom. I Międzynarodowa Konferencja Doktorantów, VI Ogólnopolska Konferencja Doktorantów „Wielokierunkowość Badań w Rolnictwie i Leśnictwie”, 24 marzec 2012, Kraków.

•            Nowacka E. Interwencja żywieniowa i aktywność fizyczna w leczeniu nadwagi i otyłości. Sympozjum „Ku zdrowiu – od teorii do praktyki”, „Medicina Sportiva Practica”, 19-21 marzec 2015, Rytro.

•            Nowacka E. Stan odżywienia na tle nawyków żywieniowych. II Ogólnopolskie Sympozjum „Droga na Biegun Mistrzostwa”, 4-5 grudzień 2015, Gdynia.

•            Nowacka E. Leszczyńska T., Kopeć A., Duda A. Wpływ edukacji żywieniowej polskich hokeistów na wybrane zachowania żywieniowe. I Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Człowiek – Żywność – Zdrowie”, 11-12 marzec 2016, Wrocław.

Dokończ rezerwację

 - 
Rezerwuj