Żywienie w osteoporozie
Osteoporoza jest metaboliczną chorobą szkieletu, charakteryzującą się zaniżoną w stosunku do normalnej masą kości i zaburzoną jej mikroarchitekturą, prowadzącą do wzmożonej łamliwości kości.
WAPŃ
- jest głównym składnikiem mineralnym kości i zębów (99%);
- w razie niedoboru wapnia w diecie organizm pobiera go z kości;
- najbardziej wartościowym źródłem wapnia w diecie jest mleko i produkty mleczne;
- zaleca się spożycie 2-3 porcji, tj. 150-200 ml, mleka lub produktów mlecznych (m.in. kefir, maślanka, jogurt) dziennie.
WITAMINA D
- warunkuje wykorzystanie wapnia przez organizm i prawidłową mineralizację tkanki kostnej;
- w naszej szerokości geograficznej (umiarkowanej) promieniowanie UV pozwala na produkcję wystarczającej ilości witaminy D w okresie od maja do września (przebywanie na słońcu 20 minut dziennie, eksponując twarz, ręce, przedramiona i częściowo nogi, w godz. 10-12, bez stosowania filtrów ochronnych);
- najbardziej wartościowym źródłem witaminy D w diecie są ryby (m.in. łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz);
- zaleca się spożycie 1-2 razy w tygodniu ryb.