NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA OSÓB DOROSŁYCH
- W prewencji nadwagi i otyłości wskazane jest podejmowanie każdego dnia 30-45 minut aktywności fizycznej.
- Codziennie należy wypić co najmniej 1,5 l płynów.
- Każdego dnia należy w programie żywieniowym uwzględnić od 4 do 5 posiłków spożywanych regularnie, w odstępach 3-4 godzinnych.
- Należy sięgaj po żywność jak najmniej przetworzoną przemysłowo.
- Najbardziej pożądanymi procesami obróbki cieplnej przy sporządzaniu potraw jest gotowanie, pieczenie i duszenie, najmniej zaś smażenie.
- Program żywieniowy powinien być urozmaicony pod względem wyboru produktów spożywczych.
- Warzywa i owoce powinny stanowić połowę całodziennej racji pokarmowej, odpowiednio w proporcji ¾ i ¼ ogólnej podaży.
- Codziennie należy w programie żywieniowym uwzględnić produkty zbożowe, których bazę powinny stanowić produkty pełnoziarniste (m.in. pieczywo razowe, płatki owsiane, kasze gruboziarniste).
- Każdego dnia należy pamiętać o konsumpcji 2 porcji mleka lub produktów mlecznych naturalnych (m.in. kefir, maślanka, jogurt).
- Zaleca się ogranicz spożycie mięsa, m.in. wołowiny oraz wieprzowiny do 0,5 kg tygodniowo.
- Ryby morskie należy spożywać 1-2 razy w tygodniu (m.in. halibut, makrela).
- Zaleca się ograniczenie spożycia soli oraz słonych przekąsek (m.in. chipsów, krakersów, paluszków).
- Zaleca się uwzględnienie w programie żywieniowym ziół.
- Należy zachować umiar w konsumpcji cukru i słodyczy.
- Należy unikać alkoholu.