DYNIA w roli głównej…
… o dyni już wspominaliśmy na naszym bolg-u…
… ma pomarańczowo-żółty miąższ i znaczną ilość pestek, które można spożywać po wysuszeniu. Pestki te mają właściwości lecznicze, oczyszczają nasze jelita z pasożytów, nawet wielometrowego tasiemca. Miąższ jest bogaty w beta-karoten, witaminę C, tiaminę, niacynę, a także potas, wapń i cynk.
Dziś propozycja wykorzystania dyni kulinarnie…
ZUPA Z DYNI
SKŁADNIKI
500 g dyni
200 g czerwonej/żółtej papryki
100 g cebuli
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 pomidory
3 łyżki miodu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki masła
1-1,5 wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
ew. 1 łyżka posiekanego kopru
WYKONANIA
Warzywa rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokroić w kostkę), dodać masła i dusić 10-15 minut z dodatkiem wody, następnie zblendować do pożądanej gładkości. Całość przełożyć do rondla, dodać wody i pozostałe składniki (bez kopru), gotować 20-25 minut, na koniec dodać koper.
SMACZNEGO!